Etusivu / Taloudellinen katsaus / Yhtiöiden vuosi lyhyesti / Tapiola Varainhoito
tom_liljestrom_varainhoito.jpg

 

Toimitusjohtajan katsaus

Tapiola Varainhoidon sijoitusrahastojen tuotot ylittivät pitkän aikavälin tuotto-odotuksensa ja asiakkaiden määrä jatkoi kasvuaan. Meidät valittiin Suomen parhaaksi instituutiovarainhoitajaksi kahdessa eri tutkimuksessa.

Vuosi 2012 oli huonojen talousuutisten, mutta hyvien sijoitustuottojen vuosi. Euroopan talous kääntyi laskuun loppuvuonna ja suhdannenäkymä jatkuu edelleen epävarmana. Sijoituksellisesti vuosi oli kuitenkin hyvä sekä osake- että korkomarkkinoilla. Erityisesti korkosijoittajalle vuosi oli erinomainen.

Omaan sijoitusnäkemykseemme perustuva varainhoito kannatti myös katsausvuonna ja asiakkaamme saivat varainhoitosalkuilleen hyvän tuoton. Myös rahastojen tuotot ylittivät pitkän aikavälin tuotto-odotuksensa.

Sekä markkinaosuutemme että asiakasmäärämme kaikissa asiakasryhmissä kasvoivat vuonna 2012. Markkinaosuutemme nousi 3,6 prosenttiin Suomen rahastomarkkinoista.

Sijoitustuottojen heilunta kasvatti varainhoidollisten tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Näissä sijoitusmarkkinoiden liikkeitä seuraa asiakkaan puolesta salkunhoitaja, joka tekee tarvittaessa muutoksia sijoituksiin. Kuukausisäästäminen rahastoihin kasvatti myös suosiotaan. Asiakaskyselymme mukaan 92 prosenttia rahastojemme kuukausisäästäjistä on tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä siihen, että he ovat aloittaneet säästämisen.

Tunnustukset kannustavat

Monivuotinen työ instituutioasiakkaiden palvelujen parantamiseen kantoi hedelmää, kun Tapiola Varainhoito valittiin kahdessa eri tutkimuksessa Suomen parhaaksi instituutiosijoittajaksi. Ruotsalaisen TNS Sifo Prosperan tutkimuksessa Tapiola Varainhoito sijoittui ensimmäiselle sijalle ja suomalaisen Scandinavian Financial Researchin tutkimuksessa jaetulle ensimmäiselle sijalle kahden muun suomalaisen varainhoitotalon kanssa. Instituutiosijoittajia ovat muun muassa säätiöt, liitot, yhdistykset, eläkesäätiöt, seurakunnat, yliopistot ja muut julkisyhteisöt.

Keväällä 2012 pääekonomistimme Jari Järvinen vastaanotti Tapiola Maailma 50 -rahaston salkunhoitajana rahasto-luokittelija Morningstarin parhaan yhdistelmärahaston palkinnon jo toisena peräkkäisenä vuonna. Tunnustukset kannustavat meitä jatkamaan toimintamme kehittämistä asiakkaiden parhaaksi.

Uusia tuotteita ja vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa

Toimme katsausvuonna markkinoille uusia sijoitustuotteita, kuten korkomarkkinoille sijoittavan Yrityslaina Plus -varainhoitosalkun, jonka avulla asiakas voi ennakoida kassavirtaansa ja hallita tehokkaasti sijoituksellisia riskejä. Suomi Varainhoito Plus -palvelu tarjoaa verotehokkaan vaihtoehdon sijoittaa hajautetusti suomalaisten yritysten osakkeisiin, pohjoismaisiin yrityslainoihin sekä globaalisti ETP-tuotteisiin. Yksityiselle kiinteistösijoittajalle tarjoutui katsausvuonna kiinnostava mahdollisuus päästä sijoittamaan Suomessa sijaitseviin liike-, toimisto- ja logistiikkakiinteistöhankkeisiin Tapiola Toimitila -salkun kautta.

Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa oli vilkasta. Sijoittajan suurennuslasi- ja Ekonomistin ennakkokartta -kiertueilla tapasimme eri puolilla Suomea yli 5000 sijoittajaa, joille kerroimme sijoitusnäkemyksistämme ja niiden taustoista. Sijoitustalous.fi-sivuston kautta tavoitamme noin 14 000 eri asiakasta kuukausittain ja sijoitusaiheisilla blogeillamme on lukijoita myös muilla forumeilla.

Näkymiä vuodelle 2013

Suhdannenäkymä vuonna 2013 näyttää edelleen epävarmalle. Korkomarkkinoiden tuotto ei enää yltäne edellisvuoden tasolle. Osakemarkkinat houkuttelevat sijoittajia hyvillä osinkotuotoilla, mutta osakkeiden tuotot heiluvat edelleen voimakkaasti.

Tapiola Varainhoidon näkymiin vaikuttaa kuluvana vuonna taloussuhdanteen lisäksi myös varainhoitopalvelujen verokohtelun muuttuminen. Täyden valtakirjan varainhoitopalvelut muuttuvat arvonlisäveron alaisiksi 1.5.2013. alkaen. Muutos on omiaan kasvattamaan varainhoidollisten yhdistelmärahastojen suosiota.

Tavoitteet vuodelle 2013

Tapiola-ryhmän yhdistyminen Lähivakuutus-ryhmän kanssa kasvattaa Varainhoidon potentiaalista asiakaskuntaa ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia kasvuun.

1 MARKKINA-ASEMAN, SIJOITUSVARALLISUUDEN JA ASIAKASMÄÄRÄN KASVATTAMINEN
Tavoitteemme on edelleen vahvistaa markkina-asemaamme, kasvattaa hoitamaamme sijoitusvarallisuutta ja asiakasmäärää. LähiTapiolan kasvava asiakaskunta tarjoaa tähän paljon mahdollisuuksia.

2 SIJOITUSTOIMINNAN VASTUULLISUUDEN KEHITTÄMINEN
Jatkamme sijoitustoimintamme vastuullisuuden kehittämistä. Luokittelemme rahastojen sijoituskohteena olevia yhtiöitä. Arvioimme myös  sijoituspalvelujen  tarjoajat. Tämä auttaa meitä löytämään sopivat kumppanit. Tavoitteemme on auttaa asiakkaitamme vastuullisiin sijoituspäätöksiin.

3 LISÄARVOA OMASTA SIJOITUSNÄKEMYKSESTÄ
Tuomme asiakkaalle lisäarvoa ensiluokkaisilla sijoitusratkaisuilla ja avaamalla omien sijoitusnäkemystemme taustoja. Kansainvälisten kumppaniemme avulla voimme tarjota asiakkaillemme tietoa ja sijoitusnäkemyksiä joka mantereelta.

 

 Avainluvut  2012  2011 2010 
Liikevaihto, milj. e
15,1 15,5 15,9
Liikevoitto, milj. e
0,4 1,3 3,1
Vakavaraisuussuhde, % (Basel II) 21,9 22,6 25,9
Osuudenomistajien lukumäärä 63 249 52 993 50 872
Sijoitusrahastojen pääomat, milj. e 2 403,7 1 667,8 1 810,4
 

     92 % rahastojemme kuukausisäästäjistä on tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä.