Etusivu / LähiTapiola

peejiit.jpg

Muutoksia, vauhtia ja kärsivällisyyttä

Asmo Kalpala ja Erkki Moisander pitävät vuotta 2012 muutosten vuotena sekä taloudessa että toimialalla. LähiTapiolan muodostumisessa molemmat korostavat kärsivällisyyden merkitystä. Yrityskulttuurien hitsautuminen yhteen vie oman aikansa, vaikka fuusio ja suunnitelmat ovat edenneet vauhdikkaasti. Vuoden 2013 odotukset ovat positiivisia.

Asmo Kalpalan mukaan vuonna 2012 suuri muutos on tapahtunut ajattelussa. ”Velkaantumiseen suhtaudutaan nyt kriittisesti ja kurinalaisuus on taloudessa lisääntynyt selvästi. Koko finanssimarkkinaa ajatellaan monipuolisesti.”

”Vakuutusala heräsi henkiin vuonna 2012, kun LähiTapiola syntyi helmikuussa. Siitä parin viikon kuluttua Aktia Vahinkovakuutus ja Folksam yhdistyivät, kesällä Tryg ilmoitti vetäytymisestään ja loppuvuodesta Eläke-Fennia ja Eläke-Tapiola ilmoittivat yhdistymisaikeistaan”, Erkki Moisander jatkaa. ”Kaikkiaan alalle hyvinkin poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen vuosi lukuisine muutoksineen.”

LähiTapiola rakentui mykistävällä vauhdilla

Moisander on tyytyväinen, että fuusiosuunnitelmat ovat menneet vauhdikkaasti eteenpäin. ”Viranomaiset ovat tosi upeasti tukeneet prosessia ja tehneet joustavia, nopeita päätöksiä. Kaiken kaikkiaan ollaan aikataulussa.”

”Vauhti on ollut mykistävä. Viime vuoteen mahtuu vielä perustamissopimuksen runnominen kasaan. On tämä vaikuttava suoritus koko joukkueelta Erkin johdolla. Työmoraali ja ammattitaito ovat korkealla tasolla”, Kalpala täydentää.

Moisander korostaa kärsivällisyyden merkitystä. ”On oltava kärsivällisiä ja ymmärrettävä missä vaiheessa ollaan menossa. Meillä on ollut kymmeniä työryhmiä ja satoja henkilöitä niissä. Tämä keskinäinen kanssakäyminen on täysin välttämätöntä, on opittu tuntemaan ja ymmärtämään toisiamme. Olen tyytyväinen siitä, että jo muutamassa kuukaudessa oltiin samassa veneessä ja katsomassa yhteiseen tulevaisuuteen”, Moisander sanoo.

Kalpala muistuttaa, että toimintamallit on löydettävä yhdessä, erilaisuuksia on käytettävä voimavarana ja toinen toiselta voi oppia. ”Onnistumisen kokemuksiin täytyy kiinnittää huomiota. Siitä syntyy energisoiva prosessi. Koska edessä ovat kovat ponnistukset, niin ihmisten täytyy tuntea onnistumista. Se luo yhteistyön henkeä”, Kalpala painottaa.

Hyvä pohja positiivisten odotusten vuodelle

”Vuosi 2012 oli upea vuosi Tapiolalle ja Lähivakuutukselle tuloksellisesti. Tämä on erittäin hyvä pohja vuodelle 2013. Kilpailutilanteissa olemme nyt kiinnostava kumppani. Kilpailijamme ovat varmaan vähän hermostuneita siitä, mitä olemme tekemässä. Olemme vasta pääsemässä vauhtiin, joten vuosi 2013 on positiivisten odotusten vuosi”, Moisander arvioi.

Kalpala muistuttaa, että on tärkeää saada rakenne ja toimintamalli valmiiksi. ”On paljon tehtävää ja luomista. Markkina tarvitsee sitä, mutta kilpailijamme ovat myös hereillä. Kahden pankkiryhmittymän rinnalle meidän täytyy tuoda kolmas vahva vakuutusvetoinen finassiryhmä. Erilaisuuden ja osaamisen yhteen nivomisen kautta syntyy uusia ratkaisuja, jotka tuovat lisäarvoa asiakkaalle.”

”Olemme katsoneet tulevaisuuteen kauemmaksikin. Oikeastaan olemme johtavana vahinkovakuuttajana velvollisia luomaan uusia ratkaisuja ja miettimään miten toimiala kehittyy”, Moisander jatkaa.

Alueyhtiörakenne edellyttää konkretiaa vastuullisuudessa

Erkki Moisander muistuttaa, että keskinäisenä asiakkaiden omistamana yhtiöryhmänä LähiTapiola on velvollinen puhumaan vastuullisuudesta. ”Meidän täytyy kyetä uudessa rakenteessa ja varsinkin alueyhtiössä konkretisoimaan, mitä vastuullisuus tarkoittaa. Yhteiskunnassa valtavirta kulkee samaan suuntaan ja olemme olleet vastuullisuudessa selkeästi edelläkävijä.”

”Olen halunnut pitää vastuullisuutta esillä myös meidän itsemme vuoksi”, Kalpala jatkaa. ”Vastuullisuuden kautta pakotamme itsemme ajattelemaan asioita monipuolisemmin ja omia tekemisiämme laajemmin. Ymmärrämme silloin varhaisessa vaiheessa lisäarvon, mikä vaikutus toiminnallamme on asiakkaille ja yhteiskunnalle. Keskinäisyydellä on tässä valtava potentiaali.”

 

 

Unelmointia ja oppimista


PJ_harrastekuvat.jpgNimi:
Erkki Moisander
Lempinimi: Eki
Syntynyt: 1953
Harrastukset: Erkki Moisanderille tärkeää on ollut kalastus varsinkin perholla, mutta jääkö kiireiselle miehelle aikaa harrastaa? ”Unelmoimisen jää aikaa. Ihmisen pitää aina unelmoida. Kalastaja ei tee mitään muuta kuin unelmoi. Saattaa viikon viskata ja uskoa, että seuraavalla heitolla tärppää. Jos mitään ei tule, niin sitten seuraavalla kerralla. Unelmoimalla suunnittelen tulevaisuutta”, Erkki sanoo.

Nimi: Asmo Kalpala
Lempinimi: Aski
Syntynyt: 1950
Harrastukset: Asmo Kalpala tunnetaan vauhtilajien miehenä. Hän on tullut tunnetuksi maailmanmatkoistaan moottoripyörällä kavereittensa kanssa. Mikä lajissa viehättää? ”Matkapyöräilyn oppi on, että olemme erilaisia, kullakin on oma ajorytminsä ja omat mieltymyksensä. Kinaa voi tulla, silloin kun olosuhteet ovat helpot ja on mahdollisuus kinata. Mutta mitä vaikeammat ja haastavammat paikat ovat, sitä paremmin erilaisuutemme toimii”, Asmo toteaa elämäkertakirjassaan ’Jos on valta, on myös vastuu’ (Helinä Hirvikorpi, WSOY 2012).video.jpg